Aktuális az autóklíma karbantartása

Klímatöltés a Pannon Hunternél - Doctus

Az autóklíma karbantartása fontos, mert ez biztosítja, hogy az autóklíma hatékonyan működjön, és megakadályozza az esetleges meghibásodásokat és a gépjármű utasainak felületes vagy maradandóbb egészség károsodását.
Az autóklíma rendszerének karbantartása segíthet abban, hogy a rendszer tisztább és egészségesebb levegőt fújjon ki, megakadályozza a kellemetlen szagokat, javítja a légáramlást és meghosszabbítja a rendszer élettartamát.

Az autóklíma karbantartása az alábbiaktól áll:

  1. Szűrő cseréje: Az autóklíma rendszerében lévő szűrők eltömődhetnek a por és az egyéb szennyeződések miatt. Ez gátolja a levegő áramlását, és csökkenti a rendszer hatékonyságát. A szűrők cseréje ajánlott évente egyszer.
  2. Hűtőközeg ellenőrzése és feltöltése: Az autóklíma rendszer hűtőközegét időről időre ellenőrizni kell, hogy biztosítva legyen a rendszer hatékony működése. Ha a hűtőközeg szintje alacsony, akkor azt feltölthetjük.
  3. Csapok és tömítések ellenőrzése: Az autóklíma rendszerének csapjait és tömítéseit ellenőrizni kell, hogy ne legyenek repedések vagy szivárgások, mert ezek a meghibásodások a rendszer hatékonyságának csökkenéséhez és a kompresszor meghibásodásához vezethetnek.

Az autóklíma karbantartása fontos, és az éves karbantartás segít megőrizni a rendszer hatékonyságát és meghosszabbítani az élettartamát. Az autóklíma rendszerét javasolt legalább évente egyszer szervizelni és karbantartani. Ha az autóklíma rendszerében probléma merül fel, akkor azt minél hamarabb meg kell javítani, hogy ne okozzon további problémákat.

Az autóklíma tisztítatlansága milyen tüneteket, betegségeket okozhat?

Az autóklíma rendszerének tisztítatlansága és a szűrők rendszeres cseréjének elmulasztása olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a légzőszervi betegségek. Az autóklíma rendszerében az idővel lerakódó por, pollen, baktériumok, gombák és egyéb szennyeződések könnyen elszaporodhatnak és belélegezve káros hatással lehetnek az emberi szervezetre.

Az autóklíma nem megfelelő karbantartása általában az alábbi problémákat okozhat:

  1. Allergiás reakciók: Az autóklíma rendszerében megtalálható pollen és penészgombák allergiás reakciókat okozhatnak az érzékeny egyénekben, beleértve az orrdugulást, a szemviszketést és az asztmás rohamokat.
  2. Légúti betegségek: A légzőrendszerbe kerülő baktériumok és gombák légúti betegségeket okozhatnak, mint például a légúti fertőzések, torokgyulladás, tüdőgyulladás.
  3. Szagok: A koszos és elhasznált klímafolyadék kellemetlen szagokat okozhat az autóban, amelyek szintén káros hatással lehetnek az egészségre.
  4. Csökkent hatékonyság: Az autóklíma rendszerének nem megfelelő karbantartása csökkentheti a rendszer hatékonyságát, és a klímaberendezés nem tudja kellően hűteni vagy fűteni az autó belső terét.

Ezek a problémák könnyen elkerülhetők az autóklíma rendszerének rendszeres karbantartásával és tisztításával, amely magában foglalja a szűrők rendszeres cseréjét és a klímaberendezés tisztítását. Ha azonban már tapasztal valamilyen egészségügyi problémát, amelynek az autóklíma lehet az oka, akkor javasolt orvoshoz fordulni.

Az átlag autós – vagy csupán az átlag alatti? – nem törődik az autóklímával, nem viszi autószervizbe – persze az autójában, nem onnan kiszerelve 🙂 , nem ellenőrizteti, nem tisztíttatja.
Pedig a klíma az autóban is megismertethet minket a légionárius betegséggel, hiszen itt is alkalmas a környezet a baktériumok elszaporodására. De ezen túl a karbantartást elmulasztó autós más téren is megfizethet a hanyagságáért, például a nagyobb fogyasztással.
A pécsieknek szerencséje van, mert nekik ott a Pannon-Hunter Szerviz és Futóműcentrum, ahol szakavatott kezek kezelik a műszereket, amelyek az autóklímát ellenőrzik, diagnosztizálják és töltik fel. Köztudottan kiváló náluk az autóklíma szerviz.

Egyéb munkák: 

Megosztás a közösségi médiában

Szólj hozzá!