Ford és Opel hibakódok

Irány a szerviz, ha megjelenik a hibakód - Doctus
Irány a szerviz, ha megjelenik a hibakód – Pixabay fotó

Minden autós számára kellemetlen élmény, amikor a műszerfalon váratlanul megjelenik egy hibakód. Ilyenkor máris a sűrű programunk jut eszünkbe, majd a pénztárcánk – mert ezt a kirándulást az autószervizbe kiadás nélkül nem úszhatjuk meg.
Valamirevaló autószerviz rendelkezik hibakód olvasóval, amellyel bemérheti pontosan a hibajelzés okát és javítás után a hibajelzést ki is tudja iktatni.
De milyen hibát jelentenek a hibakódok? Két népszerű márka esetében ennek néztünk utána.

Melyek a leggyakoribb hibakódok Ford autóknál?

A hibakódok Fordoknál változóak lehetnek a modelltől, az évjárattól és az autó típusától függően. Azonban néhány gyakori hibakód Ford autóknál az alábbiak lehet:

 1. P0171 és P0174 – Ezek a hibakódok az üzemanyag-keverék túl sovány állapotát jelzik a motorban, ami a szonda vagy a befecskendező rendszer hibájából adódhat.
 2. P0401 – Ez a hibakód az EGR szelep rendszerének hibáját jelzi, ami akadályozza az égéstérbe történő visszaforgatott gázok áramlását.
 3. P0420 és P0430 – Ezek a hibakódok a katalizátor hatékonyságát jelzik, amely lehet a katalizátor öregedésének vagy meghibásodásának jele.
 4. P1000 – Ez a hibakód általában akkor jelenik meg, ha a Ford autó akkumulátora eltávolításra került, és azt jelzi, hogy az autó vezérlőelektronikája még nem fejezte be az öntesztelési folyamatot.
 5. P0300 – Ez a hibakód a motorban fellépő véletlenszerű hengerhibákat jelzi, ami lehet a gyújtásrendszer vagy a befecskendező rendszer hibájának következménye.

Ezek a hibakódok csak néhány példa a sok lehetséges hibakód közül, és fontos megjegyezni, hogy a hibakódokat mindig meg kell diagnosztizálni és javítani kell őket a további problémák elkerülése érdekében.

Jöjjenek az Opel gyártmányokra jellemző kódok

Az Opel autóknál is a hibakódok változhatnak a modellek, az évjáratok és az alkalmazott motorok típusától függően. Azonban néhány általánosan előforduló hibakód ilyen lehet:

 1. P0300: Általános hengerelakadás érzékelő hibakód, amely általában a gyújtáskapcsolókkal, gyújtógyertyákkal, gyújtótrafókkal, injektorokkal vagy üzemanyagrendszer problémáival kapcsolatos.
 2. P0170 és P0171: Az üzemanyag keverék túl szegény érzékelő hibakódok, amelyek általában az üzemanyagszivattyú, az üzemanyag-szűrő, a légszűrő vagy az üzemanyag-befecskendező rendszer problémáit jelezhetik.
 3. P0400: Az EGR szelep hibakódja, amely az EGR szelep szennyeződéseiből, eldugulásából vagy meghibásodásából eredhet.
 4. P0440 és P0442: Az üzemanyagpárolgás-rendszer hibakódjai, amelyek az üzemanyagpárolgás-rendszer tömítései, a benzin-szelep, a szén-szelep vagy a szűrő problémáira utalhatnak.
 5. P0500: A járműsebesség érzékelő hibakódja, amely általában a sebességérzékelő, a kábelezés vagy az ABS érzékelő meghibásodásából eredhet.

Néhány példa a leggyakoribb hibakódokra, és az egyes hibakódok mögött több potenciális ok is lehet. Ha a járművén hibakódot észlel, ajánlott azonnal felkeresni egy megbízható autószervizt, hogy az okot megfelelően diagnosztizálhassák.


Az autózás, autószervizelés témájához javaslom elolvasásra:

Opel Mokka hibakód – vár a Pannon Hunter szerviz

Autóbérlés – nagyvárosi szolgáltatás

Ezek az ismérvei egy jó autószerviznek

Megosztás a közösségi médiában

Szólj hozzá!