Téli gumiabroncsok használata nyáron?

Zavarban vagyunk a gumiabroncsok cseréjét illetően. Február van, így dátum szerint még messze a nyári gumikra történő átállás ideje. Ám, ha a hőmérőre nézünk, s látjuk a 15-18 Celzius fokokat, akkor nagyon is ideje a cserének. Akkor most gondolkozzunk! Ha 7 foknál melegebb van, akkor cseréljünk. Miért? Mi van akkor, ha a téli gumit használjuk tovább?

  • Rosszabb tapadás: A téli gumiabroncsok puhább gumiösszetételűek, mint a nyári gumik. Ez azt jelenti, hogy nyáron a téli gumiabroncsok hamarabb felmelegednek, ami csökkenti a tapadásukat az úton. Ez a megnövekedett csúszásveszély miatt veszélyes lehet!
  • Gyorsabb kopás: A téli gumiabroncsok nyáron sokkal gyorsabban kopnak, mint télen. Ez azt jelenti, hogy a téli gumiabroncsok élettartama jelentősen csökkenhet, ha nyáron is használjuk őket, így gazdaságilag is megterhelő lehet.
  • Megnövekedett féktávolság: A téli gumiabroncsok puhább gumiösszetétele és a nagyobb féktávolság miatt nyáron megnőhet a féktávolság. Ez különösen vészfékezés esetén lehet veszélyes.

Négyévszakos gumiabroncsok

A négyévszakos gumiabroncsok egész évben használhatók. Ezek a gumiabroncsok a téli és a nyári gumik közötti kompromisszumot jelentik. Jó tapadást biztosítanak havas és nedves utakon, de teljesítményük nem ugyanolyan jó, mint a kifejezetten téli vagy nyári időjárásra tervezett gumiabroncsoknak. A négyévszakos gumiabroncsok azoknak lehetnek jó választás, akik nem használják járművüket extrém időjárási körülmények között.

Költségek

A négyévszakos gumiabroncsok általában drágábbak, mint a téli vagy a nyári gumik. Érdemes szem előtt tartani, hogy Magyarországon a nyári időszak hosszabb, így a nyári gumik élettartama nagyobb valószínűséggel jobb, hosszabb távon csökkentve a cserékre fordítandó kiadásokat.

Mit válasszak?

A téli és nyári gumiabroncsok cseréje, vagy a négyévszakos gumiabroncs válsztása nagymértékben attól függ, hogy hol lakunk, és milyen gyakran vezetünk havas vagy jeges körülmények között. Ha csak enyhe téli viszonyokkal találkozunk, akkor a négyévszakos gumiabroncs is megfelelő választás lehet. Azonban, ha rendszeresen havas vagy jeges úton autózunk, akkor a téli és nyári gumiabroncsok cseréje a legbiztonságosabb megoldás.

Választásunk a gazdaság egészére is hatással lesz, nem csak a saját pénztárcánkra nézve.

Biztonság az első

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, az a biztonság. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen típusú gumiabroncs a legjobb az autónk számára, akkor kérjük szakember tanácsát egy gumiszervizben. Hol?
Például a dél-dunántúliak itt: Autószerviz.

De nézelődjünk tovább szakmai bejegyzésekben az autózás ügyeiben:

Megosztás a közösségi médiában

“Téli gumiabroncsok használata nyáron?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!