Vállalkozás, cégvezető és a coach, tréner

Munkahelyi meeting tréner vezetésével - Doctus
Munkahelyi meeting tréner vezetésével

A felelősség csak a Tiéd, de nem vagy egyedül!

A kisvállalkozások vezetői maguk döntenek cégük kisebb-nagyobb ügyeiben és döntéseik minden következményéért ők felelnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyedül kell lenniük, magányos harcosoknak kell érezniük magukat. Mostanában van kialakulóban egy új, rendkívül hatékony segítségnyújtási mód a coaching. Mi is ez a coaching? Mielőtt belevágok a fogalom tisztázásába, hadd kérdezzem meg Önt, kedves kisvállalkozó!

 • Volt-e már olyan helyzetben, amikor valójában több tudásra, ismeretre nem volt szüksége, de valahogy mégsem vágott bele abba, amit korábban elhatározott?
 • Amikor többször átgondolta, mit is kell tennie, hogyan kell döntenie, de nem volt elégedett a tervével?
 • Amikor az eszével tudta, mit kell tennie, de valahogy mégsem volt kedve, ereje belevágni abba, amit kigondolt?
 • Amikor úgy érezte, hogy többedszerre lép ugyanabba a folyóba, hiába határozta el, hogy legközelebb nem fog.

Ezekben a helyzetekben ugyanúgy nem segít a kívülről jövő tanács, mint amikor az anyósunk mondja meg, hogy mit kellene tennünk, vagy a call centeres ügyintéző tanácsolja, hogy ne idegeskedjünk! Ilyenkor van szükségünk egy olyan személyre, akit trénernek vagy coachnak hívnak.

Ki a tréner, a coach

A coach az a személy az üzleti életben, mint a sportban a jó edző.
A coach szakma úttörő egyénisége egy Timothy Gallwey nevű teniszedző volt, aki arra jött rá, hogy nem az a jó edző, aki egyre hangosabban kiabálja a játékosának, hogy mit csináljon, hanem az, aki segít fejleszteni a játékos éberségét, segít abban, hogy játékosa tudatosan irányítsa figyelmét, aki csökkenti játékosa belső félelmét, önmarcangolását és növeli önbizalmát. Nos, az üzleti életben a coach is ezt csinálja. A coaching során a coach abban segíti a másik személyt, hogy az képes legyen a legjobb utat megtalálni céljai eléréséhez, képességei fejlesztéséhez, annak érdekében, hogy olyan eredményt érjen el, amire a szervezetnek szüksége van. Egy jó coaching beszélgetés után:

 • A résztvevő jobban átlátja azt a komplex rendszert (piac, céghelyzet, családi környezet, belső erőforrások, stb.) amiben valamilyen cél elérése érdekében cselekedni akar, így magabiztos lehet elhatározásában.
 • Észreveheti vakfoltjait, a világról alkotott olyan értelmezéseit, amelyek már nem segítik céljai elérésében.
 • A jó coaching beszélgetést a coachingolt személy akarja befejezni, mert már fűti a vágy, hogy belevágjon abba, amit elhatározott!

Egyéni coaching a kiterjesztett kogníció módszerével
A helyzet komplexitásának megértését, átlátását, a javítandó területek azonosítását egyszerű tárgyak (pl. színes kockák, madzagok) segítik a coaching során.

Ahogy a receptkönyv még nem az étel, úgy egy cikk alapján még nem lehet jól megérteni a coaching lényegét. Ki kell próbálni! Persze ehhez bátorságra van szükség, de bátorságra van szükség magához a vállalkozáshoz is. Várom a bátor jelentkezőket!

Héder Sándor
mérnök, tréner,
címzetes egyetemi docens

Megosztás a közösségi médiában

“Vállalkozás, cégvezető és a coach, tréner” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Köszönöm a megjelenési lehetőséget!
  Ha egy vezető fejlődni akar, a tapasztalatom szerint a legfontosabb a következetesség, a rendíthetelen következetesség.
  Ha egy vezető havi 1 órát szán saját maga fejlődésére, akkor versenyelőnyre tehet szert!

  Barátsággal!
  Héder Sándor

  Válasz
  • Kedves Sándor!
   Szinte minden vállalkozó megnyilatkozáskor a saját portékáját kínálja olvasóinak, hallgatóinak. Arró igen kevesen nyilatkoznak, hogy önmaguk fejlesztése is feladat volna!
   Ezért aztán nekünk, olvasóknak kell köszönetet mondanunk!

   Válasz

Szólj hozzá!